Bielanske Tatry
Adventure

Galerie: Vysoké Tatry a pár fotek pro inspiraci

Nějakou chvíli zpátky jsem  si procházel fotky, které se mi tady sešly z předchozích výprav do Vysokých Tater a přistihl jsem se, že se v údivu vracím do míst, kde jsme fotky pořizovali. Za poslední dva roky se mi totiž podařilo Tatry poznat tak, jako se mi to za předchozích 20 let nepodařilo a myslím, že ty fotky jsou takovou malou ochutnávkou toho, na co všechno se tam dá narazit. Taky jsem si znovu uvědomil, že každý ten okamžik tam byl skutečně jedinečný…

Polske Tatry

Rysy

Ležící na Slovensko-Polské hranici jsou Rysy se svými 2501 metry nad mořem nevyšší horou Polska. Rysy jsou trojvrcholem a velice oblíbeným turistickým cílem jak z polské tak i slovenské strany. Z obou směrů na něj vede turistická cesta, ovšem ze Slovenské strany je vrchol pro neregistrované horolezce přístupný pouze od května do listopadu. Zde se díváme na severozápadní stěnu, z polské strany. Fotka vznikla asi měsíc po tom, kdy na Rysech během jednoho týdne, při pokusu o výstup právě touto severozápadní stěnou, zahynulo 10 lidí.

Bielanske Tatry

Belianské Tatry

Nejvýchodnější část Východních tater – to jsou Belianské Tatry. Pro horolezce i turisty víceméně uzavřená oblast, kterou je možné s pokorou obdivovat z okolních cest či výstupů. Oproti Vysokým Tatrám, které jsou tvořeny převážně žulou a břidlicí, mají Belianky stavbu vápencovo-břidličnou, díky čemuž daleko jasněji svítí a s tmavými lesy jsou vždy v nádherném kontrastu. Zde pohled na celý hřeben s dominantními vrcholy Havran a Ždiarská Vidla.

Vysoke Tatry

Vysoké Tatry

Kdo by v tady v těch našich končinách neslyšel o Vysokých Tatrách – nejmenších velehorách na světe. Pro někoho nezajímavé, jiným obdivované. Ať už je však postoj jakýkoliv, musí se jim nechat, že mají styl. Zde opět pohled z polské strany, z hřebenu Orla Perć, jižním směrem na celé Tatry pomalu se ukládající ke spánku.

Vysoke tatry - zbojnicka chata

Od Zbojnické chaty

Vysoké Tatry dokáží hrát opravdu nejrůznějšími barvami, které nabízí vždy jedinečnou a dech beroucí atmosféru. Zde opět pohled na Vysoké Tatry, tentokrát v podvečer severozápadním směrem od Zbojnické chaty, kdy se všechny štíty rozsvítily v nádherných barvách zlaté hodiny.

Dolina Piecu Stawow

Dolina Pięciu Stawów – Údolí pěti  jezer

Znovu polská část Tater a tentokrát pohled na údolí pěti jezer – Dolina Pięciu Stawów Polskich, kde si přijde na své každý lezec, běžec, turista i fotograf. Jedna noc je zde málo, od soumraku do úsvitu je tady pořád co dělat. Je tu nespočet cest, ať už směrem k jižnímu hřebenu, který dělí polskou a slovenskou část Vysokých Tater, nebo naopak k severnímu hřebenu, k oné pověstné cestě Orla Perć.

Czarny staw

Czarny Staw – Černé jezero

Slovenská část Vysokých Tater je nádherná, ale musím se přiznat, že ta polská mě nadchla možná trochu víc. V období, kdy cesty pomalu zapadávají sněhem a člověk se ráno budí do teplot pod nulou, kdy je to ještě celé umocněné technickou náročností pohybu, se ocitáme v horách se vším, co mohou nabídnout. Zde pohled na Czarny Staw právě z hřebenu Orla Perć.

tatry_climb
tatry_climb01

Tatranské horské výstupy

Jedna věc jsou tatranské turistické cesty, které jsou v Tatrách opravdu majestátní, druhá věc jsou ale lezecké cesty, které v těchto nejmenších velehorách světa nabízí úplně novou kapitolu zážitků. K tomu je ale potřeba mít jak povolení, tak taky dovednosti, zkušenosti, znalosti a všechny tyhle věci, o kterých si horolezci píšou do svých deníčků a knížek. A pravda je, že pokud je člověk má, užije si hory zase o trošku víc. Je to prostě paráda…

A aby to bylo celé úplně kompletní, je potřeba také říct, že mých fotek tam moc není. Všechno je to z objektivů mého táty, který se s foťákem po kopcích toulá už pěknou řádku let, nebo od mé drahé ženy, která je na tom vlastně dost podobně. 🙂

Jejich další věci si můžete prohlédnout třeba na jejich instagramových účtech zde:

 

Tak jo. Dík, že jste tu byli a zase někdy!

Běhejte, bajkujte, užívejte…

McNeil

Začínal jako horolezec, pokračoval jako biker a skialpinista a skončil jako ultramaratonec a triatlet. Vedle toho, že miluje dlouhé tahy v kopcích na lehko, taky miluje animované seriály a artbooky všeho druhu. Nezastupitelné místo v jeho životě hraje Garfield, Kim Possible a Pirát Divoký Jack.