Zápisky

PF20: TOP 3 nejhorší cviky z posilovny za rok 2019

Konec roku je už támhle za rohem a tak přichází na řadu zhodnocení toho, co všechno se prozatím povedlo a nepovedlo. Ale výkony a závody teď trochu stranou, mám tu totiž svůj exkluzivní seznam cviků z posilovny, které nade vše nenávidím. Není to totiž tak dávno, co jsem si myslel, že závody můžu vyhrávat jen, když budu jezdit na kole za sto litrů. Jenže do toho přišla takhlecta trenérka Klárka Nosková, vzala mě do posilovny a řekla: „Soustřed se sakra! Klik není prdel, klik je věda!“ No, a mě začalo pomalu docházet, že jsou tu jiný věci, na kterých je potřeba pracovat – konkrétně teda tyhle, pojďme na ně:

3. nejhorší radost posilovny: GHD hip extensions

Viděli jste film Gravity se Sandrou Bullock? A pamatujete si tu scénu někdy hned na začátku, jak tam byla připoutaná k tomu rameni u raketoplánu, utrhlo se to s ní a ona se tam motala s půlkou toho ramene ve Vesmíru? Tak takhle nějak vypadá GHD hip extensions. To se člověk totiž musí zaklínit do takovýho divnýho stroje, nohama vodorovně, a v pánvi se ohnout tak, že je hlavou dolů a prdelí nahoru. A pak se v zádech zvedat, aby byl vodorovně celej. Jednou obratel po obratli, jindy zase jen v pánvi. Ať už to ale dělá jakkoliv, vždycky z toho bolí úplně všechno – záda, zadek, stehna, hamstringy, a mě kolikrát i paty – a to je důvod, proč se divím, že mě tenhle cvik ještě neposlal k patologovi.

2. nejhorší radost posilovny: EMOM

Ach ano, every minute on minute, kde začít. Tahle paráda se dá použít úplně na všechno a jde vlastně o to, že člověk dostane jeden cvik, pevný počet opakování a 60 sekund na splnění. Pokud zadání splní dřív než za minutu, má pak do konce té minuty volno. A na začátku další minuty dře zas. Geniální způsob, jak nenávidět svýho trenéra, protože pokud má ten trenér fantazii, umí to použít i v bazénu – pouze s tím rozdílem, že místo počtu opakování je zadaná délka a čas pro dokončení se s každou další odplavanou délkou zkracuje. No kdo by do toho nešel znova?

1. nejhorší radost posilovny: Military press

Pokud jste ultravytrvalec, měli jste den úplně na hovno, ale ještě vám to nestačilo, zajděte si na trénink a doufejte, že dostanete naordinovaný military press. Až skončíte, bude ten den ještě tak dvakrát horší. Na zítra i pozítří si nic neplánujte a to, co už máte naplánované, raději zrušte.

2019 All-time winner: Upside down push-up

Skoro to vypadalo, že tuhle příčku obsadí military press, ale poslední letošní trénink ještě karty promíchal. Upside down push-up je totiž takový military press, jen vzhůru nohama. Jednoduše uděláte stojku čelem ke zdi a pak, když stojíte na rukách, takuž jen dolů a nahoru. A zase dolů, a zase nahoru. A když jdete dolů, měli byste skončit rukama někde u klíčních kosí a čelem se dotknout země. Tohle totiž zapojí takové divnosvaly a udělá v tom pohybu takový divnoúhel, kvůli kterému přepíšete žebříčky svých nejvíce nenáviděných cviků v posilovně. Jo, a nezapomeňte to jet dynamicky – takže dolů pomalu a nahoru rychle.

Takže běhejte, bajkujte a užívejte a uvidíme se zas za chvíli!

🤟 PF20 🤟

McNeil

Začínal jako horolezec, pokračoval jako biker a skialpinista a skončil jako ultramaratonec a triatlet. Vedle toho, že miluje dlouhé tahy v kopcích na lehko, taky miluje animované seriály a artbooky všeho druhu. Nezastupitelné místo v jeho životě hraje Garfield, Kim Possible a Pirát Divoký Jack.