Zápisky

Recepty, které zachrání (téměř) každé ráno

Snídaně, to je taková věc, kterou není radno zanednávat. A pokud jste hobby-běžec, hobby-biker nebo hobby-cokoliv-jiného a sem tam nastoupíte do nějakého závodu kde ze sebe budete muset i něco vydat, nabývá snídaně na důležitosti ještě o něco více. Všichni to ví, ale nikdo to pořádně nedodržuje.

A protože já jsem nenapravitelný ignorant, vařit neumím a ráno vstávám vždy pozdě, na snídani mi nikdy moc času nezbývá. O to je to horší, když teprve až ráno zjišťuji, co vlastně mám k dispozici a co by se z toho dalo udělat tak, aby to alespoň vzdáleně připomínalo snídani (ideálně ještě předzávoní). No a to, že mi v hlavně vyklíčilo semínko veganství, situaci také moc nepomáhá.

Ovšem za ty dva roky aktivního běhání a závodění se mi povedlo, adaptovat se svému ignoranství a z mých běžně zoufalých zásob jídla jsem vysublimoval pár rychlých, levných a energeticky plus-mínus obstojných receptů, které jsem se rozhodl někam zapsat, abych je ehm… nezapomněl.

Pojďme to zkusit, recept první:

Overnight Oats

Za své numero uno považuji jednoduché Overnight Oats – opravdu v tom nejjednodušším možném způsobu. Historie tohoto receptu sahá do dob bezesného surfování na Internetu a brzkých odjezdů do Rakouska. Je to asi jediné jídlo z mého seznamu, které se vyplatí připravit si už večer před akcí – ostatně proto také to „overnight“ v názvu. Budeme potřebovat:

  • Vločky (úplně jedno jaké)
  • Vodu
  • Granko, kakao, nebo něco tomu podobného
  • Strouhaný kokos
  • Pomeranč

Celé je to vcelku jednoduché – vezměte vločky (ovesné, pšeničné, jakékoliv doma najdete) a zalijte je studenou vodou tak, aby to celé připomínalo hodně řídkou kaši. Přidejte pár lžiček Granka (odvážní mohou i strouhanou čokoládu a kokos), zamíchejte a šoupněte na noc do lednice. Vločky přes noc vodu vypijí a ráno máte parádní vločkový dlabanec. Pokud Vám pak ráno zbude troška času a máte po ruce pomeranč, nakrájejte ho na kousíčky a vmíchejte do vloček. Hotovo. Jednoduché, ne?

Ještě snad taková poznámka. Vločky nemusí úplně nutně přes noc ležet v lednici. Pokud, stejně jako já, bydlíte s lidmi, kteří obsadí celou ledničku několika jogurty a mraženými hranolky, nechte si mističku s vločkami a Grankem na nočním stolečku vedle postele – tam z toho beztak vznikne přesně to samé, co by vzniklo v lednici. No a mimo to, že se vedle vůně Granka a vloček hezky usíná, ráno budete moct posnídat přímo z postele. (Nezapomeňte si ale už večer připravit lžičku, ať pro ni pak ráno nikam nemusíte.)

Pojďme dál…

Zběsilé Overnight Oats

Recept číslo dvě je vlastně úplně ten samý co předchozí. Liši ale v jedné věci: večer si jednoduše zapomenete Overnight Oats přiravit a tak to doháníte až ráno. Na čem jsme?

  • Vločky (opět jakékoliv)
  • Vodu
  • Sušené rostlinné mléko (nebo normální rostlinné mléko)
  • Pomeranč
  • Skořici
  • Pár lžiček medu pro případné doslazení

Nechte ohřát vodu (tak na 70°, ale je to vcelku jedno, jde spíš o to, abyste nemuseli dlouho čekat, až to celé vychladne) a vločky zalijte. Přidejte sušené mléko (neštřete, klidně dvě, tři, čtyři polévkové lžíce, ničemu to neuškodí) a pořádně zamíchejte. Stejně jako v minulém receptu nakrájejte pomeranč a opět ho vmíchejte do vloček. Přidejte trošku skořice na prohřátí organismu a znovu zamíchat. Pro doslazení doporučuji med. Hotovo.

Pokud máte vlastní rostlinné mléko, použijte ho místo vody a toho sušeného. Nemusíte ho ale ohřívat. Ohřátá voda je zde pouze proto, aby se sušené mléko rychleji rozpustilo.

A pokud se zrovna chystáte závodit, doporučuji si snídani připravit do takové té plastové krabičky na jídlo a pojídat až v autě cestou na závod. Uvidíte, že pomeranč se skořicí chutná v autě tak nějak o trošku lépe.

Taková rychlokaše z vloček, pro kterou nemám jméno

Pro třetí recept jméno není. Jednoduše se jedná o takovou kaši, do které přidáte to, co máte zrovna po ruce a co by se vám třeba před závodem mohlo hodit. Osobně většinou pracuji s tímto:

  • Vločky (jedno jaké)
  • Voda
  • Banán
  • Pár lístečků máty
  • Borůvky (čím víc, tím líp)
  • … a mixér

Opět vločky a opět voda – studená nebo teplá, dle libosti. Nalijte vodu do vloček tak, aby vločky plavaly a rozmixujte na kaši. Nakrájejte banán a nasypte do kaše. Přidejte pár lístečků máty a znovu rozmixujte. Banán nám kaši trošku zahustí a máta provoní. Až domixujete, vezměte borůvky (moc borůvek) a nasypte do kaše. Hotovo.

Asi jste si už všimli, že se jedná pořád jedno a to samé – vzít vločky, do něčeho je namočit a něco k nim přidat, ideálně měkké ovoce. Osvědčila se také různá semínka, ale pozor ať zbytečně nepřebíjíte chuť pomerančů, borůvek nebo banánů. Pokud semínka, tak všemi deseti doporučuji seznamová (obsahují hromadu vápníku) nebo Chia (obsahují hromadu všeho a jsou chuťově neutrální). Chia semínka mají ale tendence vytvářet gely, proto, pokud je budete používat, přidejte vždy o trošku více vody.

Vyzkoušejte a dejte vědět, jak se kaše osvědčily. A pokud máte nějaké vlastní nakopáváky, určitě se podělte. Rádi vyzkoušíme, a to nejen před závodem. Ona taková ovocná snídaně v den, kdy máte volno a nemusíte ani do práce, ani do školy, ani nikam na úřady vyřizovat papíry… To je věc.

Běhejte, běžci.

McNeil

Začínal jako horolezec, pokračoval jako biker a skialpinista a skončil jako ultramaratonec a triatlet. Vedle toho, že miluje dlouhé tahy v kopcích na lehko, taky miluje animované seriály a artbooky všeho druhu. Nezastupitelné místo v jeho životě hraje Garfield, Kim Possible a Pirát Divoký Jack.